+48 605 261 036

 Dziwonia (Carpodacus erythrinus) to ptak wędrowny, który przylatuje do nas na lęgowisko aż z południowej Azji, zazwyczaj dopiero w maju. Wszystko wskazuje na to, że dziwonie to ptaki azjatyckie, które stopniowo zaczęły przesuwać swoje zasięgi na zachód. Dziś można je spotkać nawet w Wielkiej Brytanii. Dziwonia zamieszkuje zarośla w dolinach dużych i mniejszych rzek, wokół jezior i stawów hodowlanych. Samiec w szacie godowej ma jaskrawoczerwoną pierś i głowę. Szatę tą uzyskuje dopiero w 3–4 roku życia. Samica i młode są oliwkowobrązowe, podobne do wróbla. Ptaki te mają wyraźnie mocny dziób o wypukłych krawędziach. Podstawowym pokarmem dziwonii są nasiona, pączki drzew i krzewów a także mszyce. Samiec dziwoni śpiewa krótką, fletową piosenkę charakterystyczną dla tego gatunku.

Skip to main content