+48 605 261 036

Łabędź krzykliwy(Cygnus cygnus) jest już gatunkiem lęgowym na Roztoczu. Ten duży ptak gniazduje w tundrze nad rozlewiskami i małymi jeziorami na Dalekiej Północy. Jednak jego areał lęgowy stopniowo przesuwa się na południe Europy. Od lat 70- tych, z roku na rok przybywa par łabędzi krzykliwych, które decydują się na złożenie jaj na terenie Polski. W tym roku po raz pierwszy para łabędzi krzykliwych złożyła jaja na Roztoczu i osiągnęła sukces lęgowy, gdyż dochowała się aż 4 młodych. Ptaki te w okresie wychowywania potomstwa są silnie terytorialne czego dowodem były wielokrotne walki z łabędziem niemym w pobliżu ich miejsca lęgowego. Teraz jest możliwość obserwowania łabędzi krzykliwych na Roztoczu oraz porównanie ich cech budowy z łabędziami niemymi.

Skip to main content