+48 605 261 036

Ten ciekawy gatunek kaczki gnieździ się w dziuplach lub norach pod wykrotami drzew, a czasem na ziemi, zawsze w pobliżu wód. Gniazdo może być oddalone nawet kilkaset metrów od najbliższego zbiornika wodnego. Młode po wykluciu wyskakują z dziupli na ziemię i są prowadzone przez matkę do najbliższej rzeki. Latem można zaobserwować jak matka wozi liczne swoje potomstwo na grzbiecie. Nurogęsi w Polsce występują nielicznie ale od pewnego czasu ich zasięg od Skandynawii rozszerza się poprzez północną Polskę w kierunku południowym, głównie wzdłuż dolin rzecznych. Największym zagrożeniem dla tego gatunku jest wycinanie starych dziuplastych drzew, co wiąże się z utratą miejsc do gniazdowania. Sporym zagrożeniem są też drapieżniki, takie jak: koty, kuny, lisy czy ptaki krukowate. By temu zapobiec można wieszać specjalne budki lęgowe dla tych ptaków, które należy odpowiednio zabezpieczy przed wejściem drapieżników. Nurogęsi można obserwować corocznie na Roztoczu, głównie zimą w stadach, zachęcam do wypraw terenowych (Bird&Car) bo obserwacja tych ciekawych ptaków jest niezwykłą radością.

 

Skip to main content