+48 605 261 036

Wybierz swój język

Grzyby towarzyszą nam na co dzień przez cały rok i występują wszędzie. Czasem chętnie korzystamy z ich dobrodziejstw (np. drożdże) lub zwalczamy ich działanie (np.: grzybice, szara pleśń) ale najchętniej zbieramy jadalne owocniki grzybów właśnie jesienią (np. borowik szlachetny, czubajka kania). W jaki sposób grzyby się rozprzestrzeniają? – głównie przez zarodniki, których wytwarzają olbrzymie ilości w dogodnych warunkach klimatycznych. Jeden z ciekawych sposobów rozsiewania zarodników wykorzystuje sromotnik bezwstydny (Phallus impudicus). Młode owocniki tego grzyba mają kształt kulisty -  to tak zwane „czarcie jaja”. Natomiast dojrzały biały trzon wraz z kapeluszem w kształcie stożka pokryty jest czarnooliwkowym śluzem na którym gromadzą się muchy, a nawet ślimaki. Dlaczego tak się dzieje?, otóż grzyb ten wydziela bardzo silną woń podobną do zapachu padliny, która przyciąga liczne owady, a one zjadają i rozsiewają zarodniki tego grzyba. Odrażającą woń można już odczuć będąc kilkadziesiąt metrów od miejsca gdzie dojrzewa owocnik sromotnika bezwstydnego. Ten i inne ciekawe gatunki grzybów można obserwować teraz na Roztoczu podczas spacerów i wypraw rowerowych.

 

Skip to main content