+48 605 261 036

Brodziec piskliwy (Actitis hypoleucos) to nieliczny (około 2000 par) ptak wędrowny, który  zamieszkuje brzegi wód śródlądowych (najchętniej rzek), zwłaszcza piaszczyste, kamieniste lub ze żwirem. Żywi się owadami, mięczakami i skorupiakami, które zbiera na lądzie w pobliżu wody. Lata nisko nad wodą drżącym lotem. Biega szybko po ziemi, co chwila się zatrzymując i kiwając charakterystycznie. Samica i samiec są ubarwione jednakowo. Brodziec piskliwy gniazduje na ziemi, zwykle pod osłoną krzaków lub kępy traw. Samica składa 4 jaja, które wraz z samcem wysiaduje przez 20-22 dni. Oboje opiekują się także młodymi. Młode już po kilku godzinach od wyklucia opuszczają gniazdo, a po trzech tygodniach uzyskują zdolność do lotu. Obserwacja tych ptaków na Roztoczu jest atrakcją dla birdwatcherów.

 

Skip to main content