+48 605 261 036

Remiz (Remiz pendulinus) to mały ptak z popielatą głową, kasztanowatym wierzchem ciała, jasnym brzuchem i szerokim czarnym pasem przechodzącym przez oko. Zamieszkuje olsy i szpalery niskich drzew na brzegach jezior i stawów, kępy drzew rosnące nad brzegami rzek i podmokłe łąki w dolinach rzecznych. Gniazda remizów to misterne konstrukcje przypominające worek zawieszony nad taflą wody. Do ich budowy wykorzystują miękkie „kotki” z topól i wierzb. Każdy samiec buduje w sezonie kilka gniazd, które poddawane są ocenie samic. To gatunek poligamiczny, a jego biologia lęgowa jest bardzo skomplikowana. Remizy żywią się owadami, pajęczakami, mszycami, a także nasionami. W Polsce to nieliczny ptak lęgowy. To gatunek wędrowny, który  przylatuje do nas w marcu i kwietniu, a zimuje na ciepłym południu Europy, w Azji Mniejszej a nawet Chinach, Indiach czy Iranie. W chwili obecnej siedliska remizów kurczą się i ptaki nie mają miejsc do gniazdowania, ponieważ podmokłe łąki i bagna są coraz częściej wysuszane, a zarośnięte brzegi stawów koszone. Nowoczesna gospodarka rybacka powinna chronić naturalne ekosystemy w pobliżu wód celem zachowania bioróżnorodności ptaków.

 

Skip to main content